Besplatni oglasnik

Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Štitite zdravlje očiju i tokom leta!

Kada razmišljamo o zaštiti od uticaja sunca tokom leta, najčešće se zaustavimo kod zaštite kože. To svakako treba da bude deo redovne rutine, ali očuvanje zdravlja očiju ne sme da ostane samo na primeni naočara za sunce, pošto su naše oči takođe na isti način izložene štetnim uticajima UV zraka kao i koža, iako će eventualne promene da se pojave tek u starijim godinama.

Pravilnoj zaštiti očiju možemo doprineti i iznutra sa unosom odgovarajućih količina luteina i zeaksantina.

Lutein i zeaksantin daju boju makule (žute mrlje), pomažu u neutralisanju slobodnih radikala, kao i u zaštiti od starosne degeneracije makule, apsorbujući plavo svetlo. Kada ne bismo imali ovaj tanak makularni sloj bogat luteinom i zeaksantinom, svetlost bi mogla slobodno da stigne direktno do ćelija, oštetivši ih. Plavo svetlo je deo spektra vidljivih svetlosnih talasa, kojima je nivo energije - to jest potencijal oštećenja ćelija - najbliži UV zračenju.

Prema rezultatima jedne velike i sveobuhvatne studije koja je pratila podatke skoro 100.000 osoba tokom 20 godina, dodatni unos većih količina zeaksantina i luteina tokom dužeg vremenskog perioda može doprineti smanjenju rizika od starosne degeneracije makule. Kod osoba kod kojih se razvila uznapredovana degeneracija makule su utvrđeni značajno niži nivoi luteina, naspram zdravih kontrolnih osoba. Makularna degeneracija kod starijih je vodeći uzrok slepila u razvijenim zemljama, i prema procenama, ova pojava će se duplirati tokom sledećih nekoliko decenija.

Ali, lutein pored očuvanja zdravlja očiju može i dodatno da pomogne. Jedno istraživanje rađeno u Irskoj na više od 4.000 ljudi starijih od 50 godina je pokazalo, da viši nivo karotenoida (a tu spadaju i lutein i zeaksantin) praćen boljim kognitivnim sposobnostimai pamćenjem, a nivo zeaksantina je bio povezan sa brzinom rešavanja zadataka.

Dobra vest za trudnice i dojilje je, da se lutein izlučuje u majčino mleko, pa se nivo luteina kod beba može efikasno povisiti povećavanjem unosa luteina njihovih majki. Ovo je posebno važno, jer je razvoj nervnog sistema izuzetno intenzivan, čak i nakon porođaja. Prema jednoj studiji koja je sprovedena na majkama, čak i samo 6 mg luteina dnevno može povećati sadržaj luteina majčinog mleka za oko 150%, a dnevni unos luteina od 12 mg za čak 200%. Studija nije merila samo nivo luteina u majčinom mleku već i kod majki i beba, i u oba slučaja kao rezultat suplementacije je uočeno povećanje.

Želim da naručim ovaj proizvod!


Korišćena literatura i izvori:

- Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up - Wu J. et al., JAMA Ophthalmol. 2015 Dec;133(12):1415-24.
- Plasma Lutein and Zeaxanthin Are Associated With Better Cognitive Function Across Multiple Domains in a Large Population-Based Sample of Older Adults: Findings from The Irish Longitudinal Study on Aging - Joanne Feeney et al., J Gerontol A Biol Sci Med Sci 20 January 2017
- Lutein Supplementation Increases Breast Milk and Plasma Lutein Concentrations in Lactating Women and Infant Plasma Concentrations but Does Not Affect Other Carotenoids – Sherry CL:, et al., J. Nutr. august 1, 2014 vol. 144 no. 8 1256-1263

Free Classifieds

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.