Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Ritam leta

Osunčane obale, zrele trešnje, jagode, mnogo svežeg povrća, potamnela koža... DA, stiže nam leto! nakon prolećnog buđenja sada je došlo vreme da se energiju leta upije u svaku našu poru! Često čujemo da ljudi kažu:„Čim sine sunce, ja se već osećam odlično!” - zvuči vam poznato, zar ne?

Dugo iščekivano sunce je element VATRE. Ovim putem ćemo nastaviti naš pregled i analizu kroz teoriju pet elemenata. Leto pripada elementu VATRe po učenju tradicionalne kineske medicine (TKM). Reprezentuje toplotu i svetlost. najosetljiviji organi i organski sistemi koji mu pripadaju su srce, srčani omotač, tanko crevo i trostruki grejač (funkcionalni sistem koji upravlja disanjem i krvotokom, kontroliše varenje, filtriranje i izlučivanje štetnih materija i viška vode iz organizma - reguliše imuni i limfni sistem).

Boje koje se priključuju ovom elementu su crvena i ljubičasta, i sve nijanse ovih boja. Pridružujemo elementu čulo ukusa - jezik. Radost i smeh predstavljaju pozitivnu stranu ovog elementa; tvrdoglavost, okrutnost, sumnja predstavljaju negativnu stranu koja se ispoljava u slučaju kada sunce ne može da nam ozari srca, jer ga pokrivaju sivi oblaci naših misli!

A, šta u stvari znače ove informacije? U svim energetskim sistemima, tako i u sistemu TKM akcenat je na težnji ka uravnotežnom stanju. Na održavanju i harmoniji svih pet elemenata (Metal - Voda - Drvo - Vatra - Zemlja) i balansiranju osnovnih Yin i Yang energija. S obzirom da leto u osnovi pojačava Yang energiju - vatrenost, impulsivnost, aktivnost; moramo obratiti pažnju zarad sopstvenog zdravlja na to da ove energije mogu prenagliti u ovom periodu.

Šta može da se desi kada je ovaj element prisutan u našem organizmu u prevelikoj meri?

Mogu se javiti upalni procesi kao što su: dijareja, opekotine od sunca, herpes, alergijske reakcije i slični procesi.

Šta možemo učiniti kako bismo sve to predupredili i izbegli?

Pre nego što pomislite da je potrebno izričito sistematično živeti i ozbiljno pristupiti svakodnevnici zarad očuvanja zdravlja, umiriću Vas da nije baš tako.
Želim da Vam dam nekoliko praktičnih saveta kako da iskoristite letnji period na najbolji način, da napunite i telo i duh, i da vam dani budu ispunjeni srećom, igrom i radošću.

Sastojci su:
- svesnost u svakodnevnici - tu ne mislim na to da je potrebno sedeti u nekoj mističnoj asani za meditaciju, već da usmerimo pažnju na sebe, što iziskuje svega 10-15 minuta našeg vremena dnevno
- Pronalaženje prave mere i raznovrsnost
- i … toliko!

Nedostatak vitamina D je danas veoma rasprostranjen, dok nas sa druge strane svi mediji upozoravaju kako je sunčanje štetno po naše zdravlje! Naš organizam D-vitamin stvara pod uticajem sunčeve svetlosti, stoga je sunčanje neophodno! Ali, samo od 9 do 11h i posle 16h bez krema sa zaštitnim faktorom. Između 11 i 16h koristimo kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom provereno dobrog kvaliteta!

Kao što sam već pomenula, najosetljiviji organ letnjeg perioda je srce i tanko crevo. Mi smo skloni da zanemarimo opasnost velikih oscilacija na krvotok - u automobilu, stanovima i radnom mestu temperatura vazduha je pod klimom 20-24 C, dok je napolju 35 - 45 C pa i viša. Preporučljivo je zatvorene prostorije rashladiti na maksimalno 6-8 C niže od spoljašnje temperature. Budite na oprezu sa ledenim napicima, jer opasnost od prehlade tu neprimetno vreba. Preporučljivo je konzumirati mlake ili čak tople napitke, jer organizam ne mora da troši dodatnu energiju kako bi ih zagrejao!

Nemojmo zaboraviti, da je nadoknada vitamina C u letnjem periodu neizostavna! Ima izuzetno povoljan uticaj na gustinu krvi, tako da prilikom pojačanog znojenja možete povećati preporučenu dozu 1,5 puta. CaliVitin preparat C 1000 Plus je izvanrednog kvaliteta i toplo ga preporučujem i u ovom periodu. Potebno je i da povećamo unos tečnosti - po mogućstvu da pijemo pročišćenu vodu(!), kako ne bismo previše opteretili srce, u čemu nam Aqarion može biti odličan saveznik. Ko se u letnjem periodu pojačano znoji, trebalo bi da obrati posebnu pažnju na nadoknadu odgovarajućih minerala i mikroelemenata, za šta su nam tu odlični preparati iz palete CaliVitinih proizvoda – Power Mins, Full spectrum, Vital ABO, senior Formula, New Life i Ocean 21!

Leto je ujedno i vreme hedonizma! Letujemo, putujemo, otkrivamo nove predele, jedemo, pijemo, partijamo. Iz tog razloga je alkalizacija i podrška digestivnom traktu neophodna i u vrućim letnjim danima. naš organizam će nam biti veoma zahvalan ukoliko potpomognemo rad crevne flore (Digestive Enzymes, ProbioBalace, AC Zymes, Acidophilus) i smanjimo kiselost dodacima u ishrani koji sadrže zelene alge spirulina, Spirulina & Chlorella ili tečnim preparatima Ocean 21 ili Liquid Chlorophyll, na taj način nećemo morati da se odreknemo nijednog lepog doživljaja.

Čak i hronične alergijske reakcije koje se godinama javljaju u prolećnom, letnjem i jesenjem periodu, mogu se ublažiti ili čak potpuno otkloniti ukoliko se tokom leta obrati povećana pažnja na alkalizaciju organizma i jačanje crevne flore. Kako je i alergija prisustvo povećane vatre u organizmu tj. upala - potpomaganjem digestivnog trakta možemo dovesti u harmoniju i svoj imunitet.

Ako ne uspemo toliko svesno da vodimo računa o našoj svakodnevnici, savete samo pročitamo, ali ih ne primenjujemo, i desi nam se neka nelagodnost, šta možemo onda da uradimo?

Ukoliko se desi da izgorimo na suncu potrebno je potpomoći organizam esencijalnim masnim kiselinama (Omega 3 ili Eveninig Primrose Oil) i vitaminom A (Beta Caroten), kako bi koža mogla što pre da se regeneriše. Hladiti spolja i smanjiti nastalu upalu Organic Rescue Gelom i preparatima prema određenom tipu kože.

Koju god kremu da koristite, preporučujem da u putnoj torbi, neseseru, ali i u svakom domaćinstvu bude pri ruci aromatična voda od lavande i 100% čisto aromatično ulje od lavande, koje je izvrsno u otklanjanju boli u slučaju opekotina od sunca - čak ako se pomeša sa maslinovim uljem koje je izuzetno bogato vitaminom E. Ono ublažava bol i svrab i kod ujeda, smanjuje otoke i brže prolazi neprijatan osećaj. Može se primeniti 3-4 puta dnevno, a u slučaju ujeda se može naneti na upaljenu površinu kože i na svakih 20 minuta.

Ako nam se desi da pojedemo nešto šta nam izazove dijareju, onda nam u mnogome može pomoći uzimanje preparata Oregano Oil tokom 5-7 dana. Osim toga važno je i da regenerišemo crevnu floru probioticima.

Posebno obratimo pažnju kada su deca u pitanju! Deca najviše porastu od proleća do jeseni. U mnogo navrata sam se srela sa decom predškolskog uzrasta koja su imala simptome osteoporoze, decom u ranom ili kasnom pubertetu kod kojih se javljala bol u nogama, rukama i kolenima i imala su pogrbljeno držanje tela. njihovom organizmu je takođe veoma važna odgovarajuća nadopuna vitamina, minerala i mikroelemenata!

Leto nam nudi najrazličitije varijacije voća i povrća. Otiđimo na pijacu i dozvolimo da nas zavedu boje, mirisi, budimo otvoreni da probamo nove stvari i uživamo svim čulima.

I ne zaboravite ključne reči: svest, prava mera, raznovrsnost ... i garantujem da ćete imati jedno bezbrižno i veselo leto!

Želim Vam sunčane dane pune radosti!

Mezei Tünde,
savetnik o zdravlju i ishrani

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.