Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Moždani udar

Znamo da su bolesti sistema za cirkulaciju vodeći uzrok smrtnosti, a među njima najubitačniji je moždani udar. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), moždani udar je treći uzrok smrtnosti u svetu, od kog oboleva više od 15 miliona, a umire 5 miliona ljudi. Po broju smrtnosti u Hrvatskoj je pretekao i srčane udare, te svake godine odnese 8500 života, što znači da jedna osoba svakog sata podlegne ovoj pošasti. Upoznajte proizvode koji mogu osnažiti vaš preventivni sistem.

Šta je moždani udar?

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih delova mozga kiseonikom i hranjivim tvarima. Simptomi moždanog udara ne moraju uvek biti isti, o čemu zavise i posledice udara. Simptomi mogu biti trnci ili slabost u jednoj strani tela, poteškoće u vidnom polju (sivilo, točkice, mutni pogled), jake glavobolje, vrtoglavice i opšta slabost, gubitak svesti, a ako se radi o desnoj strani javljaju se i teškoće u govoru.

Regulacija krvnog pritiska

Moždani udar, kao što kaže sama reč, udara iznenada, a stručnjaci tvrde da ga je moguće sprečiti za šta je najvažnija regulacija krvnoga pritiska. Činjenica je to koja proizlazi iz istraživanja objavljenog u Journal of Neurological Sciences, koje je obuhvatilo sedam evropskih zemalja. Visoki krvni pritisak je najčešći zdravstveni problem koji pogađa ljude raznih dobnih skupina (pogađa oko 35-40% odrasle populacije razvijenih zemalja). Njega mogu uzrokovati problemi s bubrezima, povećanje telesne težine, hormonalna neravnoteža (menopauza, problemi s štitnom žlezdom), a ponekad i trudnoća, prehrana sa puno soli (natrijum), stres. No, u gotovo 90% slučajeva uzrok je nepoznat. Većina ljudi koji imaju povišene vrednosti krvnog pritiska nisu toga svesni, jer nemaju nikakvih tegoba niti simptoma. Kada je pritisak izrazito visok, mogu osetiti glavobolju.

Najvažnija je prevencija!

Razni činiocii rizika (poput nezdrave prehrane, stresa, telesne neaktivnosti, prekomerne konzumacije alkohola, pušenja, itd.) pridonose pojavi dijabetesa, povišenim masnoćama u krvi te povišenim krvnim pritiskom, odgovornim za većinu moždanih udara. Zdraviji način življenja i podizanje visine svesti o važnosti preventivnih pregleda, najvažniji su činioci sprečavanja moždanog udara, ali i bolesti uopšteno. To potkrepljuju epidemiološki podaci iz zapadnih zemalja koji pokazuju pad pobolijevanja i smrtnosti od moždanog udara kao rezultat preventivnih aktivnosti.

PROMENE U NAČINU ŽIVOTA KOJE JE KORISNO PODUZETI: 
smanjenje telesne težine (Trimex, Nopalin),
smanjiti unos soli, posebno paziti na tzv. skrivenu sol (hleb, sir, žitarice, dimljene i usoljene namirnice...),
konzumirati ishranu bogatu celim žitaricama, povrćem, voćem te fermentiranim mlečnim proizvodima (DASH dijeta koja osigurava veće količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma te vlakana, a malo soli i zasićenih masnoća). Zaštitno delovanje ovakve ishrane može se povećati unosom pripravaka kalcijuma i magnezijuma (Strong Bones), i beli luk (Garlic Caps),
češće konzumirati plavu ribu, te Omega 3 masne kiseline za koje se zna da pomažu kontroli krvnoga pritiska, te zaštiti krvnih žila te koristiti Cholestone ili Omega 3, naše proizvode koji nadomještaju omega 3 masne kiseline,
regulirati stres - uz fizičku aktivnost i vežbe opuštanja, dobro je kombinovati adaptogene biljke poput Rhodiola rosea (Rhodiolin), koja putem kontrole hormona stresa utiče na regulaciju pritiska, te štiti srce i bubrege od štetnog delovanja kortizola,
lagana fizička aktivnost poput joge, šetnje, thai-chi vežbi, pilatesa, plivanja i vožnje biciklom vrlo povoljno deluje na pritisak.

ČUVARI VAŠEG SRCA I MOZGA: NONI & KOENZIM Q10

I ako uzroci povišenog pritiska mogu biti brojni i raznoliki, po čemu razlikujemo i nekoliko tipova povišenog krvnog pritiska, kod većine slučajeva koren problema je nesposobnost krvnih žila da se normalno opuste. S obzirom na to, naš je izbor najučinkovitijih preparata usmeren na Noni i koenzim Q10.

Noni (Morinda citrifolia)
Noni je tropska biljka koja se intenzivno istražuje poslednjih nekoliko godina, a rezultati istraživanja opravdavaju očekivanja miliona korisnika širom sveta. Za sada znamo da jedan od delatnih sastojaka - skopoletin deluje tako da opušta krvne žile. Opuštanjem žila smanjuje se otpor krvi i srce ne mora raditi povećanom snagom. Dolazi do normalizovanja pritiska i rada srca. Deluje i kao antidepresiv i anti-migrenik. Delovanje skopoletina na smanjenje pritisak pojačava se delovanjem dušičnog monoksida čije stvaranje (otpuštanje) podstiče noni sok. Dušični monoksid takođe opušta krvne žile te tako smanjuje krvni pritisak i poboljšava opskrbu krvlju svih tkiva i organa, a posebno mozga i srca. Stoga je Noni i dalje u žiži interesa naučne i ostale javnosti. Preporučujemo 1-2 čepa Noni soka dnevno, 30 min pre doručka ili navečer pre spavanja.

Koenzim Q10 - čuvar mozga i srca
Koenzim Q10 ili ubikinon proizvodi svaka naša ćelija, ali se biosinteza drastično smanjuje starenjem organizma. Posebno je značajan u proizvodnji energije koje u velikim količinama treba naše srce, mozak, jetra. Nadopunjavanje ishrane koenzimom dokazano pomaže osobama koje pate od visokog krvnog pritiska i neregularnog srčanog ritma, pa je bio poznat kao čuvar srca. Nova istraživanja priskrbila su mu novi epitet čuvara mozga. Naime, evropski istraživači su zabežili zapanjujuće dobre rezultate kod osoba koje su pretrpele moždani udar. Poznato je da osobe koje pretrpe moždani udar često imaju nepovratno oštećenje mozga kao rezultat prekida u opskrbi kiseonikom. Istraživači su koristeći koenzim Q10, uz već postojeću posebnu tehniku za oporavak neuroloških oštećenja, znatno poboljšali rezultate tretmana. Dok je 3-mesečno preživljavanje bez koenzima iznosilo samo 29%, uz primenu koenzima Q10 ono je povećano na čak 68% što je statistički vrlo značajno. Zaključci drugih studija takođe govore da koenzim Q10 pomaže smanjenju stope smrtnosti usled srčanog infarkta za zapanjujućih 57 %. Sva dosadašnja istraživanja potvrđuju da koenzim Q10 s pravom možemo nazivati čuvarom srca i mozga. Preporučujemo 30-90 mg dnevno, uz obrok ili posle obroka.

Zaštitimo zdravlje mozga i nervnog sistemaa koristeći Noni i Koenzim Q10 svakodnevno!

Piše dipl. ing. Renata Armanda

Negotin Cafe

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.