Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Živite zdravo

Dišite duboko

Duboko disanje može pomoći za umirenje uma, za razvijanje zdrave i jake kičme i dokazano ima blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje.

Usporite disanje na sedam do osam udisaja u minuti.
Pre udisaja brojite do četiri.
Zatim istom brzinom obavite i izdisaj.

Ovaj proces će pokrenuti automatski relaksacioni telesni odgovor organizma, što će dovesti do usporavanja ritma rada srca, opuštanju mišića i smanjenja krvnog pritiska.

Istežite se

Tokom celog dana sedite ispred računara?

Ustanite i krećite se malo svakih 45 minuta – istežite malo ramena i vrat. Prilikom udisaja podignite svoje ruke uvis odmičući ih od tela sa strane, paralelno sa podom, sa dlanovima okrenutim na dole, i zatim napravite nekoliko krugova rukama. Ova jednostavna vežba u trajanju od samo nekoliko minuta će dovesti do opuštanja napetih mišića. Za one osobe koje bi želele jasnije misli na višem nivou, preporučujemo vežbe meditacije ili joge.

Vežbajte

Najbolji način za oslobađanje od negativnih uticaja stresa je vežbanje i fizička aktivnost. Jedna dobra sesija vežbanja stimuliše rad hormona odgovornih za dobro raspoloženje. Vežbe aerobika (kao i trčanje, vožnja bicikla, plivanje, kao i kardio i eliptične fitnes sprave), sportske aktivnosti i joga vežbe su izvrstan izbor.

Spavajte više

Kada ste pravilno odmorni, osećaćete se energičnije i odmornije.

Smejte se

Gledajte komedije, smešne video klipove i podelite viceve sa ostalima iz Vašeg okruženja. Smeh ublažava napetost i doprinosi oslobađanju beta-endorfina odgovornih za dobro opšte raspoloženje.

Lekovite biljke koje svakako treba uzeti u obzir

Imajte na umu da sledeći dodaci ishrani iz prirodnih izvora mogu doprineti poboljšanju Vašeg zdravlja i kvalitetu života:

Ekstrakt zelenog čaja (za gubitak viška telesne mase)
Ukoliko se primena upotpuni sa redovnom fizičkom aktivnošću i odgovarajućom pravilnom ishranom, pokazalo se da ova biljka može pomoći u smanjenju kilaže putem ubrzavanja metabolizma, smanjenja apetita i jačanja energije. Jednostavno rečeno, pomaže organizmu da lakše iskoristi i sagoreva masti kao gorivo za sopstvene procese.
Ekstrakt zelenog čaja se može naći u sledećim preparatima CaliVite:
Xantho Plus
Mega Protect 4 Life
Smokerade
Vital A, Vital AB
Kids Greens
Figure Shaper
Slim Formula

Sibirski ženšen (za dodatnu energiju)
Ova biljka nam može pomoći da lakše savladamo izloženost stresnim situacijama i zamaranje. Počnite sa upotrebom ukoliko se osećate izmoreno usled stresa (ili ukoluko ste duže izloženi uticaju anksioznosti).
Sibirski ženšen se nalazi u sledećim CaliVita proizvodima:
Panax Ginseng
Menopausal Formula
VitalMan
Kids Greens

Rhodiola Rosea (za bolje opšte stanje)
Za ovu biljku je poznato da doprinosi poboljšavanju memorije, smanjenju napetosti, uvećavanju energije i vitalnosti, u oslobađanju od depresije, a pomaže i u zaštiti nervnog sistema os štetnih oksodativnih procesa slobodnih radikala.
Rhodiola Rosea je primarni sastojak u jednom od najbolje prodavanih preparata CaliVite, Rhodiolin-a.

 

Pravilna hidratacija

Dehidracija je problem, koji može doprineti povećanju rizika od nastajanja određenih obolenja, smanjenja energije i smanjenja sposobnosti metabolizma masti. Možete biti hronično dehidrirani čak i ako se ne osećate žednim. Studije ukazuju na to, da širom sveta postoje milioni ljudi, koji redovno ne piju barem 8 čaša vode dnevno, što je minimum od dnevne preporučene količine tečnosti koja se treba unositi, kako bi ste očuvali odgovarajući nivo hidratacije.

Pravilan unos odgovarajućih namirnica je važna stavka za pravilnu hidrataciju!

Hajde da pogledamo malo detaljnije:

Namirnicama možemo izmiriti i do 20% naših dnevnih potreba za unos tečnosti. Zelena salata, paradajz i krastavci imaju oko 90% vode u sadržaju. Prvenstveno treba koristiti obroke poput supe, mleka, jogurta ili drugih namirnica prokuvanih u vodi, kao na primer testo.

Ograničite unos soli!
Natrijum pomaže zadržavanje tečnosti, ali ne na način koji potpomaže procese otklanjanja toksina iz organizma. Što više konzumiramo namirnice bogate natrijumom, treba se unositi i više vode, kako bi se neutrisalo dejstvo istog. Pored toga, redovan unos namirnica sa visokim sadržajem natrijuma može pojačano stimulisati centar zadovoljstva u mozgu, što može dovesti do zavisnosti od slanih grickalica. Kao rezultat toga, mozak će postepeno zahtevati sve više i više hrane sa visokim sadržajem soli, kako bi postizalo to zadovoljstvo izazvano hranom, istovremeno jačajući osećaj žudnje za takvim namirnicama.

Tečnosti koje se unose uz hranu, lakše se apsorbuju u organizmu naspram onih koje se unose posebno, tako da je to jedna od boljih opcija za pravilnu hidrataciju.

Top 5 lista namirnica koje izuzetno hidriraju

1 glavica zelene salate– 530 ml vode
1 krstavac– 300 ml vode
2 porcije lubenice – 265 ml vode
1 papaja – 280 ml vode

Da li ste znali?

Jedno pivo dnevno ne samo da doprinosi boljoj hidrataciji, nego može pomoći i u smanjenju rizika od nastajanja kardiovaskularnih obolenja za čak 30% u poređenju sa onim osobama koje ne piju, bazirano na osnovu studije objavljene 2009. godine u publikaciji Alcoholism: Clinical and Experimental Research (Alkoholizam: Klinička i ekperimentalna ispitivanja).

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.