Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Nezamenljivi selen

Selen je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma, a istovremeno nedostatak selena je izraženi problem za našu regiju. Sa jedne strane, usled niskog sadržaja selena zemljišta, i naše osnovne namirnice i prehrambeni proizvodi sadrže male količine ovog oligoelementa, a sa druge strane ne konzumiraju se ni odgovarajuće količine namirnica koje predstavljaju bogati izvor selena poput ribe, dagnje, srca i jetre. U nekim državama u našoj regiji se unos selena smanjio za oko 50% u poslednjih 20-30 godina, iako ovaj oligoelement može imati ulogu u prevenciji određenih obolenja.

Štitna žlezda
Selen je od suštinskog značaja za rad i transformaciju hormona štitaste žlezde, šta više, nekoliko studija je istaklo da čak može da pomogne i u procesima lečenja oboljenja štitaste žlezde. Pored toga, u slučaju autoimunog zapaljenja štitaste žlezde može doprineti ublažavanju intenziteta zapaljenja, poboljšati kvalitet života, ali čak i za tretiranje ili prevenciju hipotireoze koja se može javiti tokom ili nakon trudnoće.

Trudnoća
Nizak nivo selena u organizmu dovodi do smanjenja mogućnosti nastajanja trudnoće, utvrdili su u sklopu jednog istraživanja vršenogu Italiji. Prema dobijenim rezultatima, muškarci sa niskim nivoom selena su imali manju pokretljivost spermotozoida, a kod žena je utvrđena veza između niskog nivoa selena i slučajeva pobačaja. Prema jednoj studiji iz Engleske, nedostatak selena povećava za četiri puta rizik od nastajanja trudničke toksemije.

Maligna obolenja
Na osnovu ranijih iskustava, utvrđeno je da nedovoljan unos selena doprinosi povećanju rizika od nastajanja tumora na jetri i žuči, a neka novija istraživanja ukazuju i na to, da suplementacija selenom pozitivno utiče na promene koje nastaju u slučaju ranog stadijuma raka materice. 

U ispitivanju su učestvovale ženske osobe, kod kojih su utvrđene promene u vidu displazije na epitelu grlića materice (uobičajena skraćenica za isto na engleskom je: CIN); i one su u periodu od 6 meseci dobijale placebo, ili 200 µg selena dnevno. Kod pripadnica grupe koje su dobijale selen, je nakon 6 meseci utvrđeno poboljšanje stanja u 88% slučajeva, dok je u placebo grupi taj postotak iznosio samo 56%. Pored toga, uočene su i dodatne pozitivne promene kod grupe koja je dobijala selen: došlo je do smanjenja nivoa insulina i šećera u krvi, kao i do povećanja osetljivosti na insulin, kao i na nivo HDL (tojest dobrog) holesterola.

Selen i srce
Belančevine sa sadržejem selena imaju centralnu ulogu antioksidansa ne samo za štitnu žlezdu, već i za srce. Jedna sveobuhvatna studija koja je analizirala dobijene rezultate 25 različitih ispitivanja, utvrdila je nedvosmislenu vezu između nivoa selena i rizika od nastajanja koronarne bolesti srca: u slučaju višeg nivoa selena se smanjuje učestalost pojave srčanih obolenja. 

Dakle za pravilno očuvanje zdravlja se svakako preporučuje dodatni unos selena, ukoliko putem naše ishrane ne unosimo odgovarajuće količine!


Korišćena literature i izvori:
Prediagnostic selenium status and hepatobiliary cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort – Hughes DJ., Am J Clin Nutr. 2016 Jun 29.
Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status – Alehagen et al., European Journal of Clinical Nutrition (2016) 70, 91–96
Selenium status and cardiovascular diseases: meta-analysis of prospective observational studies and randomized controlled trials – Zhang et al., European Journal of Clinical Nutrition 70, 162-169 (February 2016)
Low Population Selenium Status Is Associated With Increased Prevalence of Thyroid Disease – Wu et al., J Clin Endocrinol Metab. 2015 Nov;100(11):4037-47.
Association between function of selenium and heart disease - Hiraoka Y. Nihon Rinsho. 2016 Jul;74(7):1192-8.
Selenium and the thyroid - Josef Köhrle Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2015 Oct;22(5):392-401.
A szelén szerepe az endokrin betegségekben – Balázs Cs., Rácz K., Orv Hetil. 2013 Oct 13;154(41):1628-35.
The influence of selenium supplementation on postpartum thyroid status in pregnant women with thyroid peroxidase autoantibodies - Negro R et al. (2007) J Clin Endocrinol Metab 92: 1263–1268
Low population selenium status is associated with increased prevalence of thyroid disease - Qian Wu et al.,J Clin Endocrinol Metab
Selenium and human health – Rayman Lancet 2012; 379: 1256–68

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.