Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Prevencija starenja

Proces starenja organizma je neizbežan kod svakog živog bića. Čovek je svesno biće i svim silama se trudi da zaustavi proces starenja ili barem da ga uspori.

Put u starost može biti pravolinijski ili krivudav, od nas zavisi koji ćemo put odabrati. Pravolinijsko starenje znači fiziološko starenje organizma, kada se postepeno smanjuju organi, postepeno smanjuju metabolički procesi, celo telo stari podjednako i postepeno. Krivudavi put je bolesno starenje, kada se pre vremena u četrdesetoj godini ili ranije pojavljuju pojedinačne bolesti, počinje ateroskleroza, povišen pritisak, bolesti srca i drugih organa. Koji ćemo put odabrati zavisi od nas samih.

Koji su uzroci starenja organizma?

Postoje mnogobrojne teorije, ni jedna nije savršena, a istina je negde između teorija.

Po jednoj teoriji dolazi do smanjene produkcije hormona, a pre svega melatonina, koji je predvodnik, dirigent žlezda sa unutrašnjim lučenjem, a samim tim i svih hormona u telu. Smanjuje se hormon rasta koji reguliše tonus i regeneraciju celog organizma, kao i energetske procese u telu.

Drugi naučnici smatraju, da starenje organizma podstiču otrovne materije (pre svega amonijak) koje se nakupljaju u organizmu, jer su spori ili nedovoljni detoksikacioni procesi. Slobodni radikali i oksidativni stres, kao i lektini pospešuju starenje

Stručnjaci integrativne i ortomolekularne medicine ističu da nedostatak mikrohranljivih sastojaka dovodi do prevremenog starenja

Program CaliVite u prevenciji starenja

Ishrana u skladu sa krvnom grupom od trudnoće majke, pa i najranijeg dečjeg doba jedan je od prvih koraka u prevenciji starenja, jer lektini u mnogome doprinose lošem varenju i upijanju hranljivih sastojaka, nedostatku antioksidanasa. Dovode do zapaljenjskih procesa i bolesti tipičnih za pojedine krvne grupe. Treba voditi brigu o energetskim potrebama i unosu koncentrovanih šećera, gaziranih sokova, kafe, alkohola, soli i zasićenih masti. Veoma je važan unos dovoljnih količina vode 2,5 do 3 litra dnevno, po mogućnosti alkalizovane, jonizovane vode iz Aquariona.

Fizička aktivnost tokom života je veoma važan činilac u stabilizaciji stresa i pospešivanju detoksikacionih aktivnosti celog tela. U starijem dobu preko 70 godina se savetuje: hodati dnevno najmanje 2 kilometra, svaki dan nositi teret od 5 kilograma. Hodati svaki dan uz 10 stepenika bez zaustavljanja. Klečati, čučati, puzati i plivati povremeno. Dva puta godišnje uraditi šest nedelja detoksikaciju organizma.

Korišćenje dodataka ishrani tokom celog života sigurno prevenira patološko starenje organizma o čemu svedoče milioni zadovoljnih i večito mladih korisnika tokom 25 godina postojanja programa Calivita International.

Vitami C 1000 Plus obezbeđuje da 200 telesnih procesa može da se odvija besprekorno, deluje kao antioksidans i obnavlja druge antioksidanse kao što su A vitamin i E vitamin, te pomaže funkciju unutrašnjeg antioksidativnog sistema tela: glutation peroksidazu i superoksid dismutazu. Pospešuje stvaranje hormona adrenalina i kortizola, kao i acetil L karnitina koji je važan za stvaranje energije kako u mišićima, tako i u telu. Odgovoran je za zdravlje kolagena.

Kompleksni vitaminsko mineralni dodaci: Vital ABO za krvne grupe, Full spectrum, New life, Senior formula, SuperMega 50, Gummy kids, Lion kids D obezbeđuju mnogobrojne sastojke koji sprečavaju starenje organizma, a beta karotin, E vitamin, cink, selen, jod, bor, bakar, gvožđe, hrom i kompleks B vitamina su veoma važni za metaboličke procese i moždane funkcije.

D drops koji sadrži vitamin D je veoma važan vitamin, ne samo za rast i tvrdoću kostiju i zuba, već i za rast i razvoj imunih ćelija, funkciju gena, kontrakciju i tvrdoću mišiča i ligamenata oko zglobova. Izuzetna je uloga u odlaganju osteoporoze, nije svejedno kada ćemo dobiti osteoporozu, da li će naše kosti stariti u skladu sa godinama ili prevremeno. Dokazana je uloga ovog vitamina i u prevenciji maligniteta. Kontinuirana upotreba D dropsa tokom celog života u dečjem dobu 1-2 kapi, a u zrelijem dobu 5-6 kapi dnevno, obezbeđuje pravu zaštitu.

Calcium Magnesium Plus je idealan dodatak protiv starenja organizma, jer sadrži vitamin D, kalcijum i magnezijum koji zajedno utiču na kontraktilnost svih mišića, tako i srčanog, utiču na sprovođenje nervnih impulsa i funkciju nervnih ćelija, tonus krvnih sudova, acidobaznu ravnotežu i preveniraju osteoporozu. Dodat je i vitamin K2 koji deluje kao antioksidans rastvorljiv u mastima, regeneriše E vitamin. Pomaže sintezu belančevina. Kao sastojak osteokalcina sprečava osteoporozu, a kao sastojak Matrix GLA sprečava aterosklerozu. Ovaj dodatak ishrani može da se koristi bezbedno tokom života 2 kapsule uveče pre spavanja, a posle četrdesete kao stalni dodatak. U slučaju osteopenije i osteoporoze može se konzumirati dva puta dnevno po dve kapsule.

Održavanje dobrog zdravlja dobroćudne bakterijske flore u organizmu obezbeđuje dobru funkciju imunom sistemu, dobro varenje i upijanje hranljivih sastojaka, proizvodnju neophodnih B vitamina i K vitamina, kao i barijeru protiv prodora patogenih (loših) mikroorganizama. To pomažu: Pure lnulin, Probiobalans, Ac zymes i Acidiphillus with psillium.

Dodaci ishrani sa koenzimom Q10 koji je izvanredni antioksidans i regulator energetskih procesa u svim ćelijama, a najvažnije u srčanim, moždanim i imunim ćelijama. Posle tridesete godine preporučujemo Lozenge odnosno sublingvalnu tabletu sa 30 mg koenzima, a u kasnijim godinama Mega coenzim Q10 Plus od 50mg ili Mega coenzim Q10 od 120 mg, koji su veoma važni i u prevenciji nastanka Parkinsonizma i Alchajmerove bolesti, kao i aritmija srca. Ostali dodaci sa koenzimom su Resveratrol plus i Mega q Protect.

Korišćenje dodataka ishrani tokom života kao što su Omega 3, Oxymax, Low deuterium oxy cristal, Organic Noni, Organic Acai, Zenthonic, Ocean 21 i Liquid Chlorofill povremeno i periodično mogu doprineti zdravom starenju organizma, naročito kada nastane neki patološki poremećaj koji treba da se isceli.

Melatonin kapsule od 1 mg, sa odloženim dejstvom, sadrže melatonin, koji se u organizmu normalno nalazi. Melatonin je hormon koju luči pinealna žlezda i reguliše dnevno-noćni ritam organizma, kao i rast i razvoj kod beba. Posle 45-e godine se smanjuje količina melatonina, tako da posle 60-e godine ima upola manje nego u čovekovim dvadesetim godinama.Taj manjak dovodi: da se kvari biološki sat, smanjuje se produkcija i drugih hormona i zbog toga nastaje starenje organizma, poremećaj dnevno-noćnog ritma i nesanica. Remeti se homeostaza organizma, regulacija energetskog sistema, nastaje slabost malaksalost, tromost, kopnjenje mišića i kostiju, tanja koža, razređenje i opadanje kose. Nastaje i slabost imunog sistema. Melatonin preporučujemo za održavanje cirkadijalnog ritma, protiv nesanice, protiv „Jet laga" i pomaže i u održavanju hormonskog i energetskog balansa, a time i za odlaganje starenja organizma.

Citiraću francuskog filozofa Anri Frederik Arnijea, koji kaže: „Znati kako ostariti je najveće umeće mudrosti i jedno od najtežih poglavlja velike umetnosti življenja". Današnjim saznanjima o zdravom stilu života i kvalitenim dodacima Calivite možemo upravljati svojim starenjem organizma, samo ako svoj život uzmemo u svoje ruke i permanentno koristimo raznovrsne dodatke ishrani.

prim dr sci med Amalija Tarnocki

Free Classifieds

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.