Besplatni oglasnik

Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Značaj fizičke aktivnosti

Jedna baka mi je skoro ispričala da je pedestih godina prošlog veka njena svakodnevnica u Beogradu izgledala ovako:
svako jutro bi 2 km pešačila sa svojom ćerkicom u kolicima do njenog vrtića, potom je odlazila na posao i u povratku isto 2 km nazad pešice do kuće, jer kako ona kaže, tada nije bio razvijen gradski saobraćaj u Beogradu kao što je danas. Da li je ovoj tada ženi u tridesetim godinama bila potrebna dodatna fizička aktivnost? Nije! Ova baka je danas prabaka, ima 84 godine i veoma je vitalna!

Možda danas, u „dubokoj” unutrašnjosti Srbije, se još dešava da neko pešači par kilometara svaki, dan ali u gradovima to više nije čest slučaj. Autobuske stanice su nam na par metara od kuća i stanova, automobili parkirani na dohvat ruke, a na poslu sedimo puno radno vreme (i prekovremeno ako treba).

Fizičke aktivnosti gotovo više i da nema u našoj svakodnevnici. Posledica ovakve neaktivnosti su i pojava većine civilizacijskih bolesti (gojaznost, kardio-vaskularna oboljenja...), a kao najveći problem nameće se neaktivnost kod dece! Zbog ovakve alarmantne situacije primorani smo da sami sebi „kreiramo” fizičkU aktivnost i na taj način da zadovoljimo drugu najvažniju potrebu zdravog čoveka (po Okinawa programu).

Na našu sreću, mnogi preduzetnici u Srbiji ispratili su svetski ekonomski trend i preusmerili svoju delatnost na Wellness industriju. Na svakom ćošku se otvaraju teretane, fitnes centri,joga studija, baloni za mali fudbal... Samo u jednoj ulici u Novom Sadu postoji čak pet fitnes centara! Nude nam se razni programi, za svakoga po nešto! Za one koji vole energičnost dok vežbaju i koji teže ka velikoj potrošnji kalorija, tu su zumba, aerobik, razne vrste plesova, mali fudbal, a za one koji se pronalaze u mirnijem vidu vežbanja nudi se joga, pilates, dizanje tegova...

Stop! Ako ste ovog trenutka pomislili: „Sve je to lepo, ali ja nemam para da plaćam dodatnu fizičku aktivnost!” ili „Nemam vremena da idem u teretanu, fitnes centar..." (moj slučaj od pre par meseci), ima rešenja!

Hajde da se vratimo malo u nazad, na bakinu priču... Danas mi ne živimo tako kao što je ona živela pedestih godina prošlog veka, ali možemo da kreiramo sami sebi dodatnu vrstu kretanja koja će u potpunosti da nam obezbedi dnevnu dozu fizičke aktivnosti (dr Amalija Tarnocki savetuje 30 min, taman toliko da nam se čelo orosi).

Evo nekoliko primera:
- Isključimo TV! Ovim činom „eliminišemo” jednu od najvećih prepreka za bavljenje fizičkom aktivnošću i na taj način stvaramo prostor i VREME za rekreaciju!
- Siđimo par stanica ranije iz autobusa i prošetajmo do naše destinacije
- Zamislimo da se u našoj zgradi pokvario lift i krenimo da koristimo stepenice
- Ustanimo za vreme radnog vremena, protegnimo se, uradimo par vežbi istezanja (možda će nas kolege čudno gledati, ali imajmo na umu da ne radimo ništa „loše”, već da radimo nešto za očuvanje sopstvenog ZDRAVLJA! Ko zna, možda sa našim primerom krene da se stvara „mreža vežbača” u našoj firmi! U nekim zemljama gde je svest o važnosti fizičke aktivnosti na većem nivou ovakav vid vežbanja na radnom mestu je obavezan!)
- Eto razloga da više vremena provedemo sa svojim detetom i sa svojim najbližima! Ide leto! Osmislimo zajednički vid rekreacije: šetnja, vožnja bicikla, igranje loptom i sve to U PRIRODI!

Pored FIZIČKE AKTIVNOSTI sa POZITIVNIM STAVOM O ŽIVOTU potrebno je da se HRANIMO URAVNOTEŽENO, ali i da unosimo veću količinu tečnosti: kvalitetne, alkalne vode (Aquarion).Takođeje neophodan unos dodatnih vitamina i minerala u organizam koji imaju za cilj da održe naše telo u balansu kako pre fizičke aktivnosti tako i tokom nje. Dopunjivači ishrani su isto tako bitni i kod oporavka posle vežbanja.

CalíVita International pored aparata za pročišćavanje ijonizovanje vode (Aquarion) nudi i sve neophodne PRIRODNE suplemente koji će poboljšati performanse pri vežbanju i doprineti poboljšanju opšteg psiho fizičkog stanja organizma. Po savetu dr Amalije Tarnocki za svakodnevnu suplementaciju su neophodni MULTIVITAMINI (New Life, multivitamini po krvnim grupama ABO), C Vitamini (C 1000 Plus, C 500, C300...), Co Q10 (4 vrste..), D vitamin, OxyMax ili OxyCrystal (stabilizovani tečni kiseonik), MagneZi B6 (za oporavak) i lekovite biljke po Vašem izboru (Rhodiolin, Organic Noni...). Pri odabiru prirodne suplementacije bitno je obratiti pažnju na KVALITET sastojaka, način proizvodnje, vrstu pakovanja, ali i PREPORUKE ZADOVOLJNIH POTROŠAČA kojih u 25 godina postojanja CaliVite International ima preko 2 miliona!

Za kraj... Ako pišete svoje CILJEVE, moj savet je da napišete i sledeći CILJ: ”20__ godine, da imam 80 godina i pričam priču (kao baka ili deka sa početka priče) nekim mladim generacijama, da i pored takvog načina života kakav nam je bio nametnut, uspela/o sam da održim svoje zdravlje, vitalnost i dugovečnost!”

Podelite sa nama u nekom od narednih brojeva CaliNews-a, ako vam se CILJ OSTVARIO!

Milica Čukulić (Vidović)

 

Free Classifieds

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.