Besplatni oglasnik

Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Vitamini su nam potrebni i tokom leta!

Da li ste ikada razmišljali o tome, kako funkcioniše Vaše telo? Čini se toliko prirodnim da naša kosa i nokti neprekidno rastu ili da uz impresivnu zajdničku koordinaciju rada mnogih mišića, sa lakoćom možemo da rukujemo sa nečim ili uzmemo i čitamo jednu knjigu, da razumemo i shvatimo šta piše u njoj. Za dobro funkcionisanje ovih izuzetno kompleksnih procesa i pravilan metabolizam je potrebna, ne samo odgovarajuća energija, već i da obezbedimo neophodne ”gradivne materije" u vidu: proteina, masnih kiselina, mineralnih materija i vitamina, a sve to putem naše ishrane.

Teorijski, uz raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, jedna odrasla osoba, koja nije profesionalni sportista ili ne obavlja svakodnevno težak fizički rad, bi mogla da unosi sve potrebne i neophodne hranljive materije. Ali ko od nas može, uz čistu savest, da izjavi kako se zaista tako hrani! Sva ispitivanja koja su se bavila utvrđivanjem navika u ishrani, došla su do zajedničkog zaključka, da ne konzumiramo dovoljno voća i povrća, koje predstavljaju idealni izvor vitamina, minerala i vlakana, kao i da je rizično nizak nivo unosa vitamina D, gvožđa i cinka. Takođe, gojaznost i poremećaji zdravlja koji nastaju usled nepravilnog stila života, a koji bi mogli biti prevenirani (osteoporoza, kardiovaskularna oboljenja), postaju sve izraženija i opšta pojava.

Pored svega toga, prema rezultatima određenih analiza, sadržaj hranljivih materija u našim namirnicama se takođe smanjio tokom poslednjih nekoliko decenija usled masovnog i industrijskog načina uzgajanja, a koje iscrpljuje zemljište. Bez obzira na to što ove iste namirnice izgledaju prosto savršeno lepo, one su "prazne".

Dodaci ishrani, kako već i sam naziv govori, funkcionišu tako što dopunjuju ishranu, to su: vitamini, mineralne materije, masne kiseline, probiotici, vlakna i sve šta nedostaje ili se nalazi u neodgovarajućim količinama u našoj ishrani usled raznih specifičnih stanja.

Tokom trudnoće i perioda dojenja, kao i prilikom intenzivnog opterećenja, hroničnih stanja, u slučaju bolesti, gojaznosti, ali čak i kraće bolesti, mentalnog ili psihičkog opterećenja, povećavaju se i menjaju potrebe organizma za mikrohrahljivim materijama, i to može dovesti do iscrpljenja zaliha u telu, ako one uopšte i postoje.

Nedostatak određenih vitamina i minerala možemo jasno osetiti: uzimamo magnezijum ukoliko imamo grčeve u nogama, beta karotin ukoliko lošije vidimo u mraku, ali takođe postoje i druge posledice nedostatka vitamina koje se ne primećuju na kratke staze. Na primer prilikom pušenja ne možemo primetiti da su povećane potrebe za vitaminom C.

Preporučljivo je da se dodaci ishrani uzimaju redovno tokom dužeg vremenskog perioda, pošto se ni jedno stanje određenog nedostatka hranljivih materija, postojećeg poremećaja zdravlja ili neželjenog oboljenja ne može otkloniti u kratkom roku, u periodu od samo nekoliko dana. Omega 3 masne kiseline koje se koriste u cilju smanjenja zapaljenja, ili normalizacije crevne flore trebaju vremena da počnu menjati crevnu floru. Isto tako nije dovoljno ni ginko bilobu početi uzimati tek prvog dana ispitnog roka za postizanje optimalnih rezultata. Takođe, za kalcijum i magnezijum koji čine gradivne elemente naših kostiju se preporučuje uzimanje duži vremenski period, jer je potrebno vreme da se vrati gustina kostiju.

Mi u CaliViti želimo da uz pomoć vrhunskih preparata doprinesemo održavanju vašeg zdravlja, ali isto tako želimo da pomognemo i u tome, da vi lakše i jednostavnije utvrdite i budete svesni toga, šta je to šta vam je potrebno, i da steknete saznanja o tome koje namirnice u vašoj ishrani sadrže određene supstance. To je razlog zašto smo pokrenuli naš program za utvrđivanje nedostatka vitamina, zato redovno objavljujemo nove informacije putem članaka i zato pišemo o rezultatima najnovijih naučnih saznanja. Što više budete znali o zdravlju, zdravom stilu života i vašim potrebama, lakše ćete moći da postignete i održite svoje fizičko i mentalno zdravlje, čak i uz stalno prisutne promene u okruženju.

Free Classifieds

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.