Vaša korpa

Vaša korpa je prazna

Prijavljivanje

Prijava za novosti

Budite informisani! Prijavite se za novosti sa našeg sajta i iz CaliVite.

Šokantni podaci o kanceru!

Da li ste znali da je, od 2000-e godine, 4-i februar Svetski dan borbe protiv raka? Svake godine, ovaj dan posvećen je širenju informacija i najnovijih saznanja o kanceru, o značaju i načinima prevencije. Ovo poslednje bi se trebalo posebno naglašavati, pošto prema podacima Međunarodne unije za borbu protiv raka, čak 40% slučajeva obolenja od karcinoma bi moglo da bude sprečeno. Uz odgovarajući životni stil i adekvatnu ishranu, možemo učiniti jako puno za očuvanje zdravlja i preveniranje nastajanja obolenja.

Ispitivanja su potvrdila, da 30% obolelih od maligniteta pati od ozbiljnog nedostatka vitamina C, kao i to, da su ti pacijenti živeli kraće nakon što se obolenje razvilo kod njih.

Prema rezultatima Drugog nacionalnog ispitnog istraživanja zdravlja i ishrane (SAD), one muške osobe, koje su imale blagi ili teži oblik nedostatka vitamina C, imali su 57% veći rizik od smrti usled bilo kakvog obolenja i u 62% slučajeva su preminuli od kancera, naspram ostalih muškaraca, koji su imali normalne vrednosti vitamina C.

Nakon katastrofe u Fukušimi, radnicima koji su učestvovali u akcijama spašavanja i čišćenja, a koji su prethodno i u toku intervencija dobili velike doze vitamina C protiv efekata radioaktivnog zračenja, nisu imali uvećanje rizika od nastajanja kancera, kao ni značajnije uvećanje ostalih rezultata koji označavaju oštećenja nastala usled štetnog dejstva radioaktivnog zračenja. Kod onih osoba, koje nisu primile preventivni tretman, došlo je povećanja rizika od nastanka kancera, međutim, nakon tretmana sa velikom dozom vitamina C u trajanju od dva meseca, došlo je do značajnog pada faktora rizika.

To znači da i mi sami možemo učiniti mnogo za prevenciju i očuvanje zdravlja, a kao prvi korak u tom pravcu, treba da pregledamo našu kućnu apoteku i da obnovimo zalihe vitamina C!

Ukoliko želite da naučite više o slobodnim radikalima i antioksidativnom dejstvu vitamina C, nastavite sa čitanjem!

Izvor:

http://www.uicc.org/

Vitamin C Prevents Radiation Damage - Nutritional Medicine in Japan, 2012

Vitamini, zaštitnici naših ćelija

Vitamin C ne samo što doprinosi održavanju zdravlja kao vitamin, već i kao antioksidant, pošto pomaže u odbrani od slobodnih radikala.

Šta su to slobodni radikali?

Dosta često slušamo o tome, da treba da se branimo od njih, ali nije sigurno da nam je u potpunosti jasno, zbog čega je to tako.

Slobodni radikali su zapravo takvi molekuli, koji imaju jedan nesparen elektron i samim tim visoko su reaktivni, sa ciljem stvaranja elektronskih parova i postizanjem stabilne elektronske konfiguracije. Oni se stvaraju u organizmu prilikom procesa ćelijskog metabolizma. Tada treba da se branimo od njih, kada se u organizmu nalaze u većem broju. Pošto su izuzetno reaktivni, mogu izazvati oštećenja na osetljivim tačkama naših ćelija. To može biti na primer ćelijski zid, gde oni mogu da tranformišu nezasićene masne kiseline u zasićene; na primer u DNK, gde mogu da razdvoje ili oštete neku vezu, ili da utiču na neki od procesa umnožavanja ili regeneracije, ili mogu ozbiljnije da utiču na strukturu belančevina ili zdravlje krvnih sudova!

Zašto u organizmu možemo imati više slobodnih radikala, nego što bi to inače bilo „normalno”?

Zato, što je u gradu u kojem živimo, zagađen vazduh. Zato, što smo izloženi uticaju velikog broja hemikalija, neprimetno, usled prskanja namirnica, vode za piće i kozmetičkih proizvoda. Zato što se usled užurbanog životnog stila upravo uglavnom najmanje pažnje posvećuje pravilnoj ishrani, ili zato što ni ne znamo, kako bi zapravo trebalo da se hranimo na odgovarajući pravilan način. Zato, što smo izloženi štetnom dejstvu sunčevih zraka. Zato što pušimo. Zato, što smo izloženi stresu. Svi ovi uticaji se ne mogu ili jako teško mogu izbeći, dok istovremeno svi oni dovode do uvećanja stvaranja slobodnih radikala.

Moramo i mi sami da doprinesemo odbrani naših ćelija!

Vitamin C pored toga što zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu pomaže da se neutrališu slobodni radikali, pomaže i u tome, da se regenerišu i neki drugi antioksidanti, kao na primer vitamin E. To zapravo znači, da će jedna molekula vitamina E, koja se već jednom odbranila od napada jednog slobodnog radikala, kasnije moći ponovo da pruži zaštitu. Šipak, kao jedan od najbogatijih izvora vitamina C sadrži i određene bioflavonoide, koji takođe doprinose zaštiti naših ćelija.

Free Classifieds

CaliVita distributeri

Potražite sebi najbližeg CaliVita distributera.